חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

קתדרלת זלצבורג – Dom Salzburger

קתדרלת זלצבורג

קתדרלת זלצבורג מדריך למטיילים הישראלים

ישנן מעל ל20 כנסיות וקתדרלות בעיר זלצבורג, אבל ה"זאלצבורגר דום" Salzburger Dom, היא משהו מיוחד.

בביקור בעיר העתיקה של זלצבורג תוכלו להבחין מרחוק בכיפות הטורקיז המעטרות את הקתדרלה, וככל שתתקרבו למבנה הקתדרלה תוכלו להבחין עד כמה הוא מרשים.

הקתדרלה של זלצבורג היא ללא ספק אחד מהמקומות החשובים בעיר. מלבד מקום תפילה מרכזי לתושבי העיר, הקתדרלה של זלצבורג סיפקה כמה רגעים חשובים ומיוחדים בהיסטוריה, אחד מהם הוא ההטבלה של מוצרט.

אז בין אם אתם חובבי היסטוריה, חובבי כנסיות או מטיילים שרוצים לראות את ה"טופ" שיש לזלצבורג להציע, ביקור בקתדרלת זלצבורג הוא חובה עבורכם.

Salzburg Cathedral - כרטיסים / סיורים

היסטוריה חשובה על קתדרלת זלצבורג

כיום, הקתדרלה הינה יצירת מופת בסגנון הבארוק, ונחשבת לכנסייה הראשונה באוסטריה שנבנתה בסגנון זה. הבארוק- סגנון אומנות שהתפתח לאורך המאה ה16, דגל בשימוש ברגש, פאר ודינאמיות בדרך האומנות, בניגוד לסגנון הרנסנס שקדם לו, שהתאפיין בשימוש בשכל, בסימטריה וברוגע.

אבל, יסודות הכנסייה נבנו עוד הרבה לפני תקופת הבארוק, ליתר דיוק בשנת 774 לספירה. בשנת 842 נהרס המבנה עקב פגיעת ברק, ו3 שנים לאחר מכן החלו עבודות שחזור לכנסייה.

מאז, במשך כמה עשרות שנים התווספו למבנה תוספות כמו כיפה חדשה, חדר נוסף, מגדלים חדישים, והכנסייה אט אט התרחבה וגדלה. כמו כן, התווספו לכנסייה מקהלה וכמרים רבים שהפכו את הכנסייה למרכזית בעיר זלצבורג.

כיאה למספר הרב של השנים בהם הכנסייה קיימת, הכנסייה עברה מאורעות וטלטלות רבות- שריפות שאיימו לכלות אותה עד עפר, בישופים שאפתניים שרצו לשנות את אופייה, ונסיך אחד שהורה על הריסת הכנסייה לאחר שריפה קשה שהייתה בה.

אך בסוף המאה ה16, הגיע בישוף שאפתן ומרשים בשם וולף דיטריך, שהחליט כי על הכנסייה לקבל אופי חדש- ולהיבנות בסגנון הבארוק החדש והנוצץ אותו למד באיטליה, והרי כל עיר שמכבדת את עצמה באירופה צריכה שתהיה לה כנסייה בסגנון בארוק. בשנת 1628 נחנכה הכנסייה הישנה-חדשה בסגנון הבארוק.

מאז, במשך מאות שנים הכנסייה נשתמרה ללא פגע, עד שבמלחמת העולם השנייה, בשנת 1944 בעת ההפצצות בעיר זלצבורג, נחרבה אחת מכיפות הטורקיז, ורק בשנת 1957 שוחזרה הכיפה.

להתרשם ממבנה הקתדרלה

כשתתקרבו לקתדרלה, תבחינו שמעל לכל אחת מ3 הכניסות ישנו מספר. למי מכם שקרא את ההיסטוריה הכתובה כאן למעלה, המספרים יהיו מוכרים.

המספר בכניסה הראשונה, 774, מסמל את השנה בה נבנתה הכנסייה לראשונה.

המספר השני, 1628, מסמל את השנה בה נחנכה הכנסייה בסגנון הבארוק.

המספר השלישי, 1959, היא השנה בה שוחזרה הכיפה ומאז עומדת הכנסייה בשלמותה.

בנוסף, תוכלו להבחין בשני פסלים מרשימים בקומה הראשונה של הכנסייה- אלו הקדוש וירגיליוס והקדוש סנט רופרס, שהיו בישופים חשובים ומשפיעים בעיר זלצבורג, ואם הפסלים שלהם נראים לכם מוכרים, זה מכיוון שכמעט בכל כנסייה תוכלו למצוא פסלים דומים של שני הקדושים.

בקומה מעל, תוכלו לראות את פסליהם של ארבעת האוונגליסטים, מחברי "ספר הבשורה" הנוצרי, ובקומה האחרונה נוכל לראות את פסליהם של משה ואליהו הנביא המוכרים לנו מהתנ"ך. על גג הכנסייה, איך לא, נמצא פסלו של ישו המביט על העיר זלצבורג מלמעלה.

ובפנים

בעוד שמבנה הכנסייה החיצוני מספר לנו על קדושים ונביאים, פנים הכנסייה מוקדש אך ורק לסיפורו של ישו.

התקרה בכנסייה היא שמספרת לנו את רוב הסיפור, ובתקרה תוכלו למצוא ציורים המספרים על הסעודה האחרונה (צד ימין), הגעתו של ישו לירושלים (צד שמאל), ובעצם מתארת תקרת הכנסייה את השתלשלות האירועים עד לסיפור הצליבה של ישו.

כנסיית זלצבורג? קתדרלת זלצבורג? גם וגם? מה ההבדל בעצם?

התשובה פשוטה- ההבדל בין כנסייה לקתדרלה עוסק בשאלה על ידי מי מנוהל המקום. באם המקום מנוהל על ידי כמרים, המקום יקרא כנסייה, אך באם המקום מנוהל על ידי בישוף, שהוא הדרגה הבכירה ביותר לאיש דת נוצרי, המקום יקרא קתדרלה.

תפקידו של הבישוף הוא לנהל מבחינה דתית אזור המכיל מספר כנסיות, ולכן, הכנסייה בה מתגורר הבישוף תיקרא קתדרלה. בדרך כלל הבישוף יבחר את הכנסייה הגדולה והמרשימה ביותר באזור ואותה יהפוך לקתדרלה, ולכן כמעט תמיד יהיו קתדרלות מרשימות וגדולות יותר מכנסיות.

בסיפור שלנו, קתדרלת זלצבורג החלה ככנסייה, וכאשר החלו להתגורר בה בישופים, הכנסייה נהפכה לקתדרלת זלצבורג.

קונצרט צהריים בקתדרלה

אחת הדרכים המרגשות והמעניינות לביקור בכנסייה הינה להגיע לכנסייה מעט לפני השעה 12:00.

בכל יום מלבד ימי ראשון וחגים, בשעה 12:04, ארבע דקות לאחר שפעמוני הכנסייה מתחילים לצלצל ולהודיע על צהרי היום, שבעת העוגבים שבכנסייה מתחילים לנגן את מנגינותיו הנפלאות של מוצרט.

הקונצרט אורך כחצי שעה במהלכה מושמעות מנגינותיו של מוצרט, ואתם יכולים לשבת על ספסלי הקתדרלה ולהביט לגג הכנסייה המרשים המספר את סיפור חייו ומותו של ישו.

המחיר למבוגר הינו 6 אירו, ילדים עד גיל 18 נכנסים חינם.

רצוי להזמין כרטיסים מראש באתר הכנסייה, ומומלץ להגיע כרבע שעה קודם.

סוגי כרטיסים אחרים

כרטיס כניסה לקתדרלה לסיור עצמאי- 5 אירו למבוגר, ילדים עד גיל 18 נכנסים חינם. (לקנות כרטיס בקופה בכניסה לקתדרלה)

ניתן להשכיר מכשיר אודיו להדרכה בקתדרלה- עלותו 3 אירו, וניתן לרכוש אותו בקופות הכניסה. תוכלו לבחור הדרכה של 15 או 30 דקות, וישנה גרסה נפרדת לילדים. ההסבר בשפות אנגלית או גרמנית

כמו כן, מדי חודש מתקיימים קונצרטים שונים בקתדרלה. מידע עליהם תוכלו למצוא באתר הכנסייה.

מידע חשוב

שעות פתיחה: שני-שבת 9:00-17:00, ראשון 13:00-17:00

כתובת: Domplatz 1, Salzburg  (מרכז העיר העתיקה)

הקתדרלה של זלצבורג נמצאת בלב העיר העתיקה, וקשה מאוד לפספס אותה. סיור קצר, קונצרט עוגב או סיור מודרך בכנסייה הם בגדר חובה בעת ביקור בעיר.

לאחר הביקור בקתדרלה, תוכלו להמשיך ולהסתובב במרכז העתיק של זלצבורג וליהנות משופינג ברחוב הקניות המפורסם Getreidegasse, משיטוט בכיכרות העיר, ממסעדת שניצלים איכותית או שוקולד מוצרט משובח.

רוצה לחזור למשהו ספציפי?

אהבת? נא לשתף!

רוצה את המדריך למטייל הישראלי בוינה?

יש לנו מדריך חינמי בדיוק בשבילך!

ארמון שנברון