חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סיור מודרך מוינה למחנה הריכוז מאוטהאוזן

Mauthausen Memorial Day Trip

סיור מודרך מוינה למחנה הריכוז מאוטהאוזן

כמעט קשה להאמין שבמרחק כמה שעות נסיעה מהעיר וינה, בין הנופים הציוריים הכפריים של אוסטריה, שוכנת לה אנדרטה כואבת, עדות קודרת לפרק האפל ביותר בהיסטוריה האנושית. מחנה הריכוז מאוטהאוזן, שפעל בין השנים 1938 עד 1945, נחשב לאחד מהמחנות הנאצים האכזריים והידועים לשמצה במלחמת העולם השנייה. לנו הישראלים, שמתגוררים כיום בארץ ישראל, ישנה משימה אחת- לזכור ולא לשכוח, והסיור המודרך מווינה אל מחנה הריכוז האכזרי מבטיח ללמד אותנו עוד על אותה תקופה חשוכה, לשפוך אור על הפרק האפל והאכזרי בהיסטוריה האנושית. 

סיפורו של מחנה הריכוז מאוטהאוזן

מחנה הריכוז מאוטהאוזן, Konzentrationslager Mauthausen, נחשב לאחד ממחנות הריכוז האכזריים והקטלניים שהוקמו על ידי גרמניה הנאצית. מחנה הריכוז ממוקם ליד העיירה מאוטהאוזן שבצפון אוסטריה, מרחק נסיעה של כשעתיים מהעיר וינה, על הדרך בין וינה לזלצבורג. סיפורו של מחנה הריכוז מספר אודות זוועות השואה, מדגים את האכזריות והחוסר אנושיות של אותם נאצים שרצחו מעל ל-6,000,000 יהודים.

מחנה מאוטהאוזן הוקם בשנת 1938 , זמן קצר לאחר סיפוח אוסטריה על ידי גרמניה הנאצית (אנשלוס). תחילה, יועד המחנה לשמש כמחנה עבודה, והוא הוקם לצד מחצבת גרניט. הנאצים ראו במחצבה הזדמנות כלכלית, והאסירים הראשונים אכן נאלצו לבצע עבודות כפייה מפרכות של כרייה ושינוע אבנים כבדות, לרוב בתנאים מסכני חיים וללא מזון ומים. 

מחנה מאוטהאוזן תוכנן לכלוא את מה שכונה אז "אויבים" של המשטר הנאצי, ואכן נכלאו בו אסירים פוליטיים, מתנגדים דתיים, אינטלקטואלים, חברי תנועות התנגדות ממדינות שונות באירופה, שבויים סובייטים, וגם יהודים.

התנאים במחנה היו מחרידים, האסירים חיו בתנאי כליאה מחפירים, בצפיפות מטורפת, מזון דל ותנאי תברואה לקויים. העבודה במחצבת הגרניט הייתה אכזרית במיוחד, כאשר אסירים נאלצו לשאת אבנים כבדות במעלה "מדרגות המוות" – מערכת של 186 מדרגות שהובילו אל מחוץ למחצבה. אלה שהתמוטטו מתשישות נורו לעתים קרובות או הוכו למוות.

ככל שהמלחמה התקדמה, מתחם מחנה מאוטהאוזן התרחב וגדל, ואף הוקמו בו מחנות משנה, אחד מהם נקרא גוזן. מתחם מחנה מאוטהאוזן- גוזן הפך לאחד ממחנות העבודה הגדולים והנוראיים במערכת הנאצית.

מעבר לעבודת כפייה, אסירים במאוטהאוזן התמודדו עם צורות שונות של עינויים, הוצאות להורג וניסויים רפואיים. רבים מהם נלקחו להשתתף בניסויים של בדיקות רפואיות לא אנושיות, ורבים גם נרצחו בתאי גזים. רעב, מחלות והתעללות פיזית גבו אינספור חיים של אסירים. 

כשמלחמת העולם השנייה התקרבה לסיומה, וכוחות בעלות הברית התקדמו לעבר גרמניה ואוסטריה, החלו הנאצים בפינוי שבויים ממחנות קרובים יותר לקווי החזית, רבים מהם נשלחו למאוטהאוזן ממקומות כמו אושוויץ. הדבר הוביל לצפיפות נוספת ולעלייה חדה במקרי המוות בשל התנאים הלא אנושיים שהתגברו ונהיו קשים ואכזריים יותר ויותר.

ב-5 במאי שנת 1945 שחררה דיוויזיית השריון של צבא ארה"ב את מחנה הריכוז מאוטהאוזן. מספר הנרצחים במחנה הריכוז עומד על מאות אלפים, על פי הערכות בין 120 ל-320 אלף בני אדם נרצחו בו במהלך שנות המלחמה, כ-38,000 מתוכם יהודים. 

הסיפור היהודי של מחנה מאוטהאוזן

למרות שמחנה הריכוז הוקם במטרה לספק מתקן כליאה למתנגדי המשטר הנאצי, כמו מחנות רבים אחרים הוא הוסב במהרה לשמש כמקום כליאתם והוצאתם להורג של יהודים. 

אסירים יהודים החלו להגיע למחנה מאוטהאוזן זמן קצר לאחר בנייתו, כבר בשנת 1938, כאשר האסירים היהודים סומנו בו במשולב צהוב, בנפרד משאר אסירי המחנה שסומנו במשולב צבעוני  (למשל אסירים פוליטיים, פושעים).

עד שנת 1944 מספר היהודים במחנה הריכוז היה נמוך יחסית, אך אלו זכו ליחס אכזרי במיוחד, קשה יותר משאר אסירי המחנה. 

ככל שבעלות הברית התקדמו, כמויות גדולות של אסירים יהודים הועברו למאוטהאוזן ממחנות אחרים אחרים, במיוחד בשנים 1944 ו-1945, בעת פינוי מחנות המזרח. 

שיעור התמותה בקרב אסירים יהודים היה גבוה ביותר. מלבד העבודה האכזרית ותנאי המחייה הבלתי אנושיים, רבים היו נתונים להשמדה שיטתית כמו תאי הגזים של המחנה, בעוד שאחרים נורו, נתלו או מתו מניסויים רפואיים. אסירים יהודים רבים שהצליחו לשרוד את התנאים הבלתי אנושיים של מאוטהאוזן נשלחו בצעדות מוות בימיה האחרונים של המלחמה, כשהנאצים ניסו להרחיק אסירים משחרור כוחות בעלות הברית. 

כפי שציינו, בשנות השואה נרצחו במחנה הריכוז מאוטהאוזן למעלה מ-38,000 יהודים.

כיום- אנדרטת מאוטהאוזן 

כיום, בשטחו של מחנה הריכוז לשעבר הוקמה אנדרטת מאוטהאוזן, עדות ותזכורת נוקבת לזוועות שהתרחשו ממש כאן ואנדרטת זיכרון לאלו שנטבחו ונרצחו בין כותלי המחנה. האתר נועד לחנך את הדורות הנוכחיים והעתידים לגבי הסכנה שבחוסר סבלנות, שנאה, דעות קדומות וכוח בלתי מוגבל. 

ההיסטוריה של מחנה מאוטהאוזן משמשת תזכורת חדה לתקופה האפלה ביותר בהיסטוריה האנושית, לצד חינוך לסובלנות, כבוד האדם וזכויות אדם. 

לאחר תום מלחמת העולם השנייה היה ברור לשורדי השואה ולקהילות המקומיות שאלו חייבים להנציח את קורבנות מחנה הריכוז האכזרי. תהליך הקמת האנדרטה החל בשנים שלאחר המלחמה, ובשנת 1947 הפך מחנה הריכוז לאנדרטה לאומית, מתוחזק על ידי ממשלת אוסטריה. במהלך השנים שלאחר מכן הוקמו במתחם מבני הנצחה ומונומנטים שונים, אלו נתרמו על ידי אומות שונות כדי לכבד את אזרחיהן שהיו קורבנות במחנה מאוטהאוזן.

אנדרטת מאוטהאוזן משתרעת על שטח עצום, כזה שמקיף את כל מחנה הריכוז לשעבר ובו אזור המחנה הראשי, המחצבה ואתרים סמוכים אחרים.

מה ניתן לראות במהלך ביקור באנדרטת מאוטהאוזן?

מבנים משוחזרים

צריפי אסירים: מבנים אלה, שבעבר היו עמוסים באסירים, שוחזרו כדי להמחיש את תנאי החיים התת אנושיים שבהם חיו האסירים.

תאי גזים ומשרפות: עדות מצמררת לתהליכי ההשמדה השיטתיים של הנאצים, אזורים אלו מעידים על מאות האלפים שנהרגו בתוך המחנה בתאי גזים ובמשרפות.

"מדרגות המוות": מדרגות שמובילות למחצבות הגרניט של המחנה, לאורכן נאלצו האסירים לשאת אבנים עצומות בעבודות הכפייה. 

תערוכות

לאורך מחנה הריכוז תמצאו מגוון תערוכות שמספקות עדויות ותיאורים מפורטים על פעולות המחנה, ההקשר הרחב יותר של השואה, האסירים שחיו ונרצחו כאן וגם עדויות של ניצולים. חלק מהתערוכות נחשבות לקבועות, וחלקן תערוכות זמניות שעולות מעת לעת ומתעמקות בנושא ספציפי בתוך אותה טרגדיה אנושית. 

סיורים מהעיר וינה לאנדרטת מאוטהאוזן 

סיור מודרך באנדרטת מאוטהאוזן הוא חוויה מרגשת ומלמדת, כזו שמציעה תובנות על אחד ממחנות הריכוז האכזריים ביותר של הנאצים. מטרת הסיורים הינה לחנך את המשתתפים בנושא השואה, להציג את ההשלכות הטרגיות של שנאה וחוסר סובלנות. 

באנדרטת מאוטהאוזן תוכלו למצוא מדריכי אודיו בשפות שונות וביניהן גם בעברית, שמלווים את הביקור במחנה, מספקים סקירה נרחבת אודות שנות המלחמה ואודות האתרים והמונומנטים שנמצאים ברחבי האנדרטה. 

לצד מדריכי האודיו שמאפשרים סיור עצמאי במחנה, תוכלו לצאת לסיור מודרך מהעיר וינה, בו יתלווה אליכם מדריך דובר אנגלית שייקח אתכם לסיור אותנטי ומרגש בתוך המחנה האכזרי.

רוב הסיורים המודרכים נמשכים בין 1.5 ל-3 שעות, תלוי בעומק הסיור. 

הסיורים המודרכים לא מומלצים לילדים, שכן המראות הינם קשים והסיור מלא בסקירות היסטוריות. 

מומלץ להגיע עם נעלי הליכה סגורות, מכיוון שהמחנה הינו עצום וההליכה הינה מרובה.

לסיכום, ביקור באנדרטת מאוטהאוזן אינו דבר קל, אבל מדובר בחובה מוסרית, שלנו כישראלים, כיהודים, כבני אדם ששואפים לחיות חיים מלאי סובלנות ואהבה. בין אם תבחרו בסיור מודרך או בסיור עצמאי עם מדריך אודיו, אנדרטת מאוטהאוזן חושפת את הפרק האפל ביותר בהיסטוריה האנושית, מלמדת אותנו המבקרים כמה כוח יש לבני האדם, וכמה הדבר טראגי שהכוח מנותב למקומות חשוכים. 

רוצה לחזור למשהו ספציפי?

אהבת? נא לשתף!

רוצה את המדריך למטייל הישראלי בוינה?

יש לנו מדריך חינמי בדיוק בשבילך!

ארמון שנברון